O PEFMED PLUSKako je istakla Evropska komisija, fundamentalni faktor za podizanje održivosti u proizvodnji hrane je dostupnost uspješnih slučajeva, kao i čvrstih mehanizama prenosa.

Ovo onlajn spremište je koncipirano da olakša brzo kreiranje, dijeljenje i prenos zajedničkog znanja na veoma pristupačan i vidljiv način. Cilj je da se pošalje jasna poruka, podrže zainteresovane strane i potencijalni novi učesnici koji takođe dolaze iz susjednih zemalja jadranskog područja da bi naučili iz proučavanog i iskustva PEFMED & PEFMED PLUS studije slučaja, dosegnu tehničku i ekonomsku pozadinu i vjerovatno ih ponovili.

Ovaj onlajn radni prostor namijenjen je specifičnim ciljnim grupama kao što su poljoprivredno-prehrambene kompanije, udruženja, tehnološki izvođači, ekolozi i javne uprave, lokalne zajednice i zainteresovane strane što ima za cilj da svi zainteresovani akteri zađu dublje u PEF metodologiju i pokušaju da prate najbolje prakse koje nudi PEFMED PLUS i testiraju alate za samo-evaluaciju koji se koriste tokom aktivnosti prenosa znanja.

 ŠTO JE PEFMED PLUS?

PEFMED je skraćenica za „Dijeljenje i prenošenje iskustava i metoda uticaja proizvoda na životnu sredinu u susjedne zemlje jadranskog poljoprivredno-prehrambenog sektora“.

Opšti cilj PEFMED PLUS projekta je:

home_eco_list_num1

Podizanje svijesti o uticaju tradicionalne proizvodnje hrane na životnu sredinu.

home_eco_list_num2

Sprovesti program obuke o rezultatima koji su prethodno postignuti PEFMED projektom.

home_eco_list_num3

Prenijeti znanja poljoprivrednim proizvođačima hrane, klasterima i javnim institucijama.

home_eco_list_num4

Ratifikovati protokole i memorandume o razumjevanju sa gore navedenim ciljnim grupama da bi se obezbijedio održivi plan.

Sve informacije o projektu dostupne su na zvaničnom sajtu.

Trenutno je u toku velika rasprava o karbonskom uticaju na životnu sredinu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i povezanih zainteresovanih strana koje imaju poteškoća u razumjevanju svoga načina rada i kako da ublaže svoj uticaj na životnu sredinu. Štaviše, proliferacija ekoloških oznaka na tržišnom nivou zbunjuje potrošače kada kupuju prehrambene proizvode.

Polazeći od znanja koje je generisano od strane prethodnog PEFMED projekta u poljoprivredno-prehrambenim mediteranskim zemljama, opšti cilj PEFMED PLUS je da replicira svoju kulturu, metodologiju i da prenese skup rezultata spremnih za upotrebu (Nacionalne mape puta, PEF Wiki platforma info, Socio-ekonomski KPI alati za maslinovo ulje, flaširanu vodu, vino i sir) koji će biti prilagođeni poljoprivredno-prehrambenom sektoru jadranskog basena.

Projekat traje od jula 2021. do juna 2022. godine, finansira se od strane Mediteranskog programa Interreg za promovisanje eko-inovacije u industriji hrane i pića u evro-mediteranskoj oblasti, spajanjem ekoloških i socio-ekonomskih aspekata.

Veb stranica PEFMED-a: https://pefmed.interreg-med.eu/